
Det drejer sig om en ny visitationsmodel. Når man er på sygedagpenge – eller arbejdsgiveren modtager refusion i forbindelse med sygdom – bliver man visiteret til en af 3 kategorier. Der fortsætter med at være 3 kategorier, men da man vil lægge mere vægt på en indsats overfor de personer, der reelt har brug for hjælp i forhold til at blive afklaret omkring fortsat arbejde eller andre foranstaltninger, har man lavet kategorierne og opfølgningsreglerne om.
Med opfølgningsregler menes hvor ofte der skal tages kontakt med den sygemeldte borger og hvad man skal tage stilling til ved samtalerne..
De 3 kategorier vil komme til at se ud som følger:
Kat. 1.: En klar forventning om, at den sygemeldte er fuldt raskmeldt inde for 2 måneder fra første fraværsdag.
Opfølgningen her vil være minimal. Stadig samtale med arbejdsgiver senest 4. uge efter sygemelding. Jobcentret bestemmer selv hvor ofte borgeren skal kontaktes.
Kat.2: Den sygemeldte ventes raskmeldt senere end to måneder efter første fraværsdag, og der er et klart og forudsigeligt behandlingsforløb.
Her skal der være en arbejdspladsbaseret indsats med fokus på at vende tilbage hurtigst muligt, enten hel- eller deltids med langsom stigning til fuld tid.
Opfølgningen skal ske hver 4. uge, som udgangspunkt ved personligt fremmøde.
Kat.3: Der er ikke en forventet dato for, hvornår den sygemeldte ventes raskmeldt. Samtidig er der tale om en diffus, uafklaret sygdom, der udgør en betydelig barriere for arbejdsevnen, og / eller den sygemeldte har udfordringer ud over sygdommen, fx sociale udfordringer, der skygger for tilbagevenden til arbejdsmarkedet.
Her lægges vægten på en tværfaglig og helhedsorienteret indsats med opfølgning hver 4. uge, som udgangspunkt med personligt fremmøde. Sagen skal forelægges det tværfaglige rehabiliteringsteam senest 4 uger efter visiteringen til kat.3., hvilket i praksis vil sige senest 12 uger efter første sygedag.
Hvad vil det komme til at betyde for den enkelte sygemeldte? De nye regler betyder i forvejen, at man efter 22 uger bliver flyttet fra sygedagpenge (17522 kr. mdl.) til ressourceforløbsydelse (10.689 mdl. eller 14.203 hvis man er forsørger.)
Med de nye regler kan man risikere at komme på ressourceforløbsydelse endnu før, hvis man på rehabiliteringsmødet bliver sat i et ressourceforløb.
Under alle omstændigheder betyder det, at refusionen til arbejdsgiver vil falde- og vil det betyde hurtigere opsigelse af vores medlemmer?
Det er svært at spå om, hvilke konsekvenser det vil få.
Læs evt. nærmere på dette link:
http://bm.dk/da/Beskaeftigelsesomraadet/Et%20godt%20arbejdsliv/Sygedagpengereform/Hovedelementerne-i-sygedagpengereformen.aspx